IZO

2022: Op weg naar het netwerkmodel

Dit is een gearchiveerd nieuwsbericht

Let op! Dit nieuwsbericht is ouder dan zes maanden en bevindt zich daarom in het archief van nieuwsberichten op istandaarden.nl.

De inhoud kan minder actueel en relevant zijn, verwijzingen kunnen doodlopen en documentatie bij het bericht kan verwijderd zijn.

> Naar het actuele nieuwsoverzicht

Speerpunten van Platformleden IZO voor informatietrajecten in de langdurige zorg.  

Een nieuw jaar, dat betekent nieuwe jaarplannen. Wat staat er in 2022 te gebeuren op het gebied van informatievoorziening in de langdurige zorg? Bij Platform IZO presenteerden de platformleden de speerpunten van hun organisatie voor 2022 en gingen zij in gesprek met elkaar om te zien waar organisaties elkaar kunnen versterken in de verbetering van de informatievoorziening in de langdurige zorg. In dit artikel zetten we de speerpunten, inclusief visualisaties, voor je op een rij.

Visualisaties zijn gemaakt door Sketchy Business.

NZa

De NZa legt in 2022 de focus op de KIK-V-gebruikersprofielen en de ontwikkeling van Mijn NZa. Mijn NZa biedt zorgaanbieders en zorgkantoren straks direct toegang tot gegevens die de NZa verzamelt.

Zorginstituut Nederland 

In 2022 gaat het Indicatieregister van het Actieprogramma iWlz live. Daarnaast richt Zorginstituut Nederland zich in 2022 op de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz), de release van iPgb en de doorontwikkeling van iStandaarden. Verder buigt het Zorginstituut zich over de behoeftepeiling zorginhoudelijke informatie Wmo, in samenwerking met het Ketenbureau i-Sociaal Domein. Programma KIK-V breidt uit met de ontwikkeling van 6 uitwisselprofielen en verkent daarnaast de mogelijkheden om het gedachtegoed van KIK-V naar andere sectoren uit te breiden.

Valente

Valente steekt dit nieuwe jaar tijd in de doordecentralisatie beschermd wonen. Cliënten beschermd wonen vallen nu nog onder de verantwoordelijkheid van 43 centrumgemeenten. Een wetswijziging verschuift deze verantwoordelijkheid van centrumgemeenten naar gemeenten in de regio aan de hand van het woonplaatsbeginsel. 

Wat doet IZO hiermee?

Bij alle bovengenoemde speerpunten is de vraag: wat betekent dit voor de cliënt en de administratieve lasten van de zorgverlener? IZO kijkt vanuit dit perspectief naar de speerpunten in de zoektocht naar samenhang tussen de verschillende IV-trajecten en de gegevensuitwisseling in de langdurige zorg.


CIBG

Hoewel ‘Woo’, ‘OoO’ en ‘WAU’ klinken als uitroepen van extase, gaat het hier om de trajecten waar het CIBG zich dit jaar op zal richten: Informatiehuishouding (IHH), Open op Orde (OoO), Werk aan Uitvoering (WAU) en Wet open overheid (Woo). Het CIBG geeft aan dat de cliënt en de zorgaanbieder altijd als vertrekpunt gelden in de uitvoering van deze trajecten.

Nictiz

Nictiz heeft voor 2022 drie strategische pijlers: kennis, toepassing en beheer. Ook wordt de implementatietool Amigo! in gebruik genomen. Dit moet zorgaanbieders ondersteunen bij de implementatie van informatiestandaarden. Nictiz gaat daarnaast helpen bij de implementatie van informatiestandaarden in het zorgproces.

CAK

Het CAK zal dit jaar druk zijn met de besparing die in het coalitieakkoord is begroot voor de huishoudelijke hulp. De uitwerking hiervan zal dit jaar helder worden. Daarnaast wijst het platformlid die aanwezig is vanuit het CAK de andere platformleden op de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer die in de Tweede Kamer behandeld gaat worden.  Deze wet heeft vooral impact op uitvoeringsorganisaties die in januari 2023 klaar moeten zijn om gegevens uit te kunnen wisselen tussen burger en uitvoeringsorgaan. 

Wat doet IZO hiermee?

IZO platformleden zijn het eens dat de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer interessant is om te volgen en nogmaals dieper op in te gaan tijdens een aankomend platformbijeenkomst. Ook de ontwikkelingen rondom de informatiestandaarden van Nictiz zullen op de voet gevolgd worden door IZO.


Ministerie van VWS

De directie Langdurige Zorg van het ministerie van VWS is van plan gegevens aan de bron & hergebruik als principe te hanteren. Een andere pijler is om te kijken welke gegevens worden vastgelegd in de verschillende sectoren om te komen tot een ‘basisgegevensset’.  

Daarnaast richt VWS zich op het realiseren van een daadwerkelijke reductie van de registratielast voor zorgmedewerkers.

CIZ

Dit jaar volgt een uitvoeringstoets op wet elektronisch bestuurlijk verkeer. Daarnaast zet CIZ in op het versterken van de gegevensuitwisseling in de keten. Er is namelijk al veel informatie beschikbaar die het CIZ graag zou willen gebruiken en doorgeven. Een voorbeeld is gegevensuitwisseling tussen huisartsen en zorgaanbieders, het gebruik van deze al beschikbare gegevens kan de doorlooptijden verkorten. CIZ benadrukt dat het uitgangspunt is om te denken vanuit wat de cliënt doormaakt in plaats van het denken vanuit de organisatie.

VECOZO

Voor VECOZO is dit jaar de verbreding van het Netwerkmodel iWlz naar de iWmo/iJW een speerpunt. Daarnaast is er aandacht voor de doorontwikkeling van de online voorziening Mitz. Die maakt het mogelijk om de toestemmingskeuzes van alle Nederlanders voor het delen van gegevens op één plek en online te registreren.

VECOZO werkt in 2022 ook aan de doorontwikkeling van het declaratieportaal op basis van generieke declaratiestandaarden. Nu bestaat er per zorgsoort een declaratiestandaard, terwijl er veel generieke componenten overlappen. Om het makkelijker te maken om de standaarden te gebruiken worden die generieke componenten nu op één plek bij elkaar gevoegd in een generiek declaratiestandaard.

Ook gaat VECOZO de uitwisseling van factuurberichten tussen zorgaanbieders met onderlinge dienstverlening uitbreiden naar de langdurige zorg. Momenteel levert VECOZO deze dienst al aan ziekenhuizen. Maar er is ook in de langdurige zorg behoefte aan deze uitwisseling.

Wat doet IZO hiermee?

De Platform IZO-leden zien dat de ontwikkeling van het netwerkmodel goed past binnen de principes en speerpunten van het ministerie van VWS. Het netwerkmodel hanteert principes zoals gegevens aan de bron én zorgt voor reductie van registratielast. IZO heeft daarom afgelopen jaar meer focus gelegd op het bevorderen van samenhang in de realisatie van het netwerkmodel. Daar richten we ons ook dit jaar op.

Ketenbureau i-Sociaal Domein

Het Ketenbureau i-Sociaal Domein herziet in 2022 haar bestuurlijke visie. Dit omdat er is steeds meer vraag is naar informatie-uitwisseling in plaats van enkel administratieve gegevensuitwisseling. Daarnaast geven ook ontwikkelingen zoals verplichte regionalisering, taakgericht werken en aandacht voor de klant aanleiding om de bestuurlijke visie te herzien. Het Ketenbureau werkt dit jaar ook aan een programmaplan voor het netwerkmodel.

VGN

De VGN richt dit jaar een bestuurlijke adviescommissie Digitalisering en technologische innovatie in. Deze inhoudelijk gedreven commissie heeft als doel om met technologie en digitalisering betere zorg te bieden aan cliënten en hun meer zelfstandigheid te geven. De commissie bestaat uit een mix van bestuurders en IT-adviseurs en werkt volgens de Visie 2030 en de Visie op digitalisering.

Daarnaast zet VGN dit jaar een netwerk op van strategische IT-adviseurs in de gehandicaptenzorg om kennis en kunde beter te kunnen delen. VGN faciliteert dit netwerk.

Binnen de gehandicaptenzorg gebruiken artsen veel verschillende systemen. Er is een programma van eisen opgesteld waaraan deze systemen (zouden) moeten voldoen om beter te kunnen samenwerken en gegevens uit te wisselen. Dit PvE wordt dit jaar onder de aandacht gebracht bij bestuurders en IT-leveranciers.

Ook werkt de VGN dit jaar aan het optimaliseren van datagebruik binnen de gehandicaptenzorg. Zorgprofessionals en de wetenschap hebben behoefte aan optimaal datagebruik, met een focus op een minimaal noodzakelijke dataset. .

VNG

De focus van de VNG rondom informatievoorziening ligt dit jaar op het inregelen en vastleggen van beheer op informatiestandaarden Jeugdzorg.

Ook richt de VNG zich dit jaar op het vertalen van de Hervormingsagenda Jeugd naar IV-vraagstukken en de hervorming van Programma Kind- en Gezinsbescherming. IV wordt direct vanaf de start bij beide programma’s meegenomen, zodat de IV-vraagstukken die eruit voortvloeien op tijd worden gesignaleerd.

Verder gaat de VNG in 2022 aan de slag met twee concrete IV-projecten: de afronding van de Wet wijziging woonplaatsbeginsel en de start van de implementatie doordecentralisatie beschermd wonen.

Samen naar het Netwerkmodel

Er belooft heel wat te gebeuren in de informatievoorziening van de langdurige zorg. Partijen zijn allen op hun eigen manier stappen aan het zetten om gezamenlijk richting het netwerkmodel te werken. IZO is de verbindende spil, de plek waar partijen samenkomen en elkaar kunnen versterken, want alleen samen komen we tot verbeterde informatievoorziening in de langdurige zorg.

De presentatie kun je hier downloaden.

Over Platform IZO

Voor het bevorderen van samenhang in de informatievoorziening in zorg en ondersteuning, werken 17 organisaties samen in Informatievoorziening Zorg en Ondersteuning (IZO). Platform IZO vindt maandelijks plaats en richt zich voornamelijk op programmalijnen die werken richting het netwerkmodel.