IZO

Denktank IZO over mantelzorg - ‘Het geluksmoment is de ware opdracht van de gezondheidszorg’

Dit is een gearchiveerd nieuwsbericht

Let op! Dit nieuwsbericht is ouder dan zes maanden en bevindt zich daarom in het archief van nieuwsberichten op istandaarden.nl.

De inhoud kan minder actueel en relevant zijn, verwijzingen kunnen doodlopen en documentatie bij het bericht kan verwijderd zijn.

> Naar het actuele nieuwsoverzicht

7 juni 2018 - Mantelzorg zonder (digitale) hindernissen was het thema van de Denktank IZO die Zorginstituut Nederland gisteren organiseerde. Een gemêleerd publiek van zo'n negentig deelnemers – mantelzorgers, zorgaanbieders, zorgkantoren – was actief rond de vraag: hoe kan verbeterde informatievoorziening in zorg en ondersteuning helpen bij het werk van mantelzorgers?

Dagvoorzitter Hans Oosterkamp: “Wat zou het gaaf zijn als we vandaag rond het onderwerp een begin, een eerste stap naar oplossingen vinden.”

Cartoon: Suus van den Akker, livecartooons.nl

Hans refereerde aan blockchain Mijn Zorg Log, de eerste werkende blockchain in de zorg die nu in de praktijk getoetst wordt. De kiem voor de innovatie werd gelegd op de Denktank IZO. “Ook vandaag is genoeg kennis en ervaring aanwezig om met het begin van oplossingen naar huis te gaan.”

Sprekers

Laurent de Vries, bestuurder bij zorgaanbieder Viattence, vertelde een inspirerend en warm verhaal waarin hij pleitte voor zorg die recht doet aan de persoon in plaats van aan het systeem. Viattence scoort hoog op kwaliteit van leven, medewerkerstevredenheid en familieparticipatie. “Het geluksmoment is de ware opdracht van de gezondheidszorg. In alles wat onze organisatie doet, zijn huiselijkheid, liefde en aandacht het uitgangspunt.”

Cora Postema liet zien dat zorg voor haar naaste een deel van haar leven is. “Zorgen voor elkaar is onderdeel van partnerschap tussen mensen en familieleden. Je hoeft mensen niet opeens ‘mantelzorger’ te noemen op het moment dat je voor elkaar gaat zorgen. Dat hoort gewoon bij het leven.”

Foto: Monique Kooijmans, moniquekooijmans.nl

Workshops

De workshops waarin de deelnemers met elkaar het thema uitdiepten, gingen over 'mantelzorg 2.0', 'sprekende bloempotten en seinende rollators', ‘regie op informatie', ‘de burger in z’n kracht’, ‘vermindering van de regeldruk bij mantelzorgers’ en ‘wie het weet mag het zeggen’.

Verslag

Onder 'Meer informatie' kunt u het verslag van de Denktank IZO van 5 juni 2018 downloaden.

Wilt u ook een Denktank IZO bijwonen? Dinsdag 20 november 2018 is de volgende Denktank.


Op de Denktank IZO gaan we aan de slag met innovaties in de digitale informatievoorziening. Van detecteren van nieuwe ontwikkelingen, naar denken, naar doen, naar doorleven en doorgeven. Met elkaar denken we na over de verwachte impact van innovaties op de zorg en ondersteuning. 

De Denktank IZO is vooral gericht op informatiemanagers en beleidsmedewerkers bij gemeenten, zorgaanbieders, verzekeraars, patiëntenorganisaties en bestuur en uitvoeringsorganisaties.

De Denktank IZO is een activiteit van Informatievoorziening Zorg en Ondersteuning (IZO). Kijk voor meer informatie op www.istandaarden.nl/izo