De 18 IZO-organisaties staan in 2025 in de startblokken om databeschikbaarheid in de langdurige zorg en ondersteuning nóg beter vorm te geven. Wat zijn daarbij de behoeften en ideeën, en welke onderwerpen moeten bovenaan staan? Neem dit jaar in ieder geval een duik in de IZO-schatkist en beklim het IZO-podium met al je goede praktijkvoorbeelden van het netwerkperspectief.
Stel je voor: je bouwt aan een ingewikkeld legomodel zonder bouwtekening. Frustrerend, toch? Dit is precies de uitdaging waar zorgorganisaties tegenaan lopen als databeschikbaarheid en samenwerking niet op elkaar afgestemd zijn.
Trending topic: databeschikbaarheid
Om samen te bouwen is ‘databeschikbaarheid’ een populaire term geworden in het veld, misschien zelfs wel het trending topic van 2024. Databeschikbaarheid is de opvolger van gegevensuitwisseling. Het is de sleutel om op een slimme manier een compleet beeld te krijgen van cliënten en patiënten, en om goede zorg en ondersteuning te blijven leveren in een wereld waarin zorg steeds complexer en duurder wordt terwijl het aantal zorgmedewerkers daalt.
Samen bouwen aan het netwerkperspectief in 2025
Het netwerkperspectief leidt tot databeschikbaarheid. De strategie richting een duurzaam gezondheidsstelsel krijgt steeds meer vorm. Dat zijn waardevolle inzichten, maar niet meer dan dat. Inzicht zonder handeling brengt geen verandering. Hoe kunnen we komen van inzicht naar impact en welke acties kunnen we daaraan verbinden?
- Haal succesverhalen zoals avond-, nacht- en weekendzorg (ANW) van ActiZ naar voren en zet ze in de schijnwerpers.
- Geleerde lessen delen is altijd goed, maar doe het wel met oog op degenen voor wie we het doen.
- Volg ontwikkelingen van inzichten op de voet en laat toepasselijke onderwerpen vaker terugkomen.
- Maak het netwerkperspectief visueel op functioneel niveau: laat zien wat het is, wat het doet en voor wie.
Behoefte aan samenhang
Erwin van Merode (NZa): “Alle initiatieven zijn natuurlijk prachtig en hebben hetzelfde doel. Maar beweegt het nou allemaal tegelijk dezelfde richting op of wordt het wiel nu op verschillende plekken steeds opnieuw uitgevonden? Die samenhang, dat is waar behoefte aan is.” Het domeinoverstijgende netwerkperspectief is dé oplossing: een gezamenlijke aanpak om gegevensuitwisseling en samenwerking te stroomlijnen.
Wat IZO-organisaties dit jaar met het netwerkperspectief gaan doen
Een aantal voorbeelden:
-
CNIO-netwerk professionaliseren | Het netwerk wordt beter georganiseerd, met meer CNIO’s en een sterkere landelijke positionering om databeschikbaarheid te bevorderen.
-
iWlz Bemiddelingsregister | Een register om gegevensuitwisseling tussen zorgpartijen te stroomlijnen, met focus op interoperabiliteit en databeschikbaarheid.
-
Zorgleveringsregister | Een domeinoverstijgend register om zorgaanbod en -leveringen vast te leggen, gericht op transparantie en efficiëntie.
-
eOverdracht | Implementatie van digitale overdracht van verpleegkundige gegevens, met aandacht voor databeschikbaarheid en eenheid van taal.
-
KIK-V | Een methode voor kwaliteits- en kosteninformatie in de zorg, gericht op minimaliseren van administratieve lasten en stimuleren van hergebruik van gegevens.
-
ViSD | Vernieuwing van informatievoorziening in het sociaal domein, met onderzoek naar haalbaarheid en randvoorwaarden voor verbeterde gegevensuitwisseling.
In de pdf Zo werken we aan het realiseren van het netwerkperspectief in de langdurige zorg en ondersteuning staan de plannen van alle organisaties uitgebreider beschreven.
Prominent thema: ‘domeinoverstijgend’
Uit de plannen komen drie overkoepelende thema’s naar voren. We zien ‘generieke functies’, zoals identificatie en adressering. En ‘eenheid van taal’, wat blijkt uit de standaardisatie van gegevensuitwisseling. Daarnaast is een duidelijke domeinoverstijgende invalshoek zichtbaar.
Dat gaat vooral over de verbreding van de langdurige zorg naar het sociaal domein. Denk aan initiatieven zoals het Bemiddelingsregister, het Zorgleveringsregister en Vernieuwing i-Sociaal Domein (ViSD), die allemaal gericht zijn op het overbruggen van domeinen. Dit jaar ligt er een grote focus op het betrekken van het sociaal domein.
Buiten de zorgsector denken
Domeinoverstijgend denken gaat verder dan alleen de zorgsector. Thijs de Jong (VWS): “Bij domeinoverstijgend denken we al snel aan de domeinen Wlz, het sociaal domein met de Wmo en Jeugdwet, en de Zvw inclusief de ggz. Maar vanuit het sociaal domein gezien betekent ‘domeinoverstijgend’ ook aansluiting met onder andere justitie, veiligheid, en sociale zaken.”
De juwelen in de IZO-schatkist
Benieuwd naar handige hulpmiddelen om zelf met het netwerkperspectief aan de slag te gaan? Duik in de IZO-schatkist! Hier vind je tools, praktijkvoorbeelden en bewezen aanpakken.
Kenneth van Beurden (VECOZO): “Hergebruik hoeft niet alleen met gegevens. Je kunt ook een bepaalde aanpak opnieuw inzetten, zoals de oplossing voor ANW-zorg van ActiZ. Er is niets mis met gluren bij de buren. Zo hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden. Begin met: welk probleem gaan we oplossen, voor wie? En kijk dan wie al iets vergelijkbaars heeft gedaan en kopieer de aanpak waar mogelijk.”
Wat kun jij doen?
1. Grijp de podiumkans
Heb jij een succesverhaal over hoe jouw organisatie bijdraagt aan het netwerkperspectief? Hijs het op het IZO-podium en inspireer anderen!
2. Gebruik de schatkist
Van klantreizen tot een visualisatie van informatiestromen van aanbieders in de langdurige zorg: de IZO-schatkist biedt je wat je nodig hebt om je eigen successen te boeken.
3. Werk samen en deel inzichten
Net als de IZO-organisaties kun je domeinoverstijgende samenwerking opzoeken. Zoek verbinding en maak gebruik van bestaande kennis.
Dit heeft 2024 opgeleverd
-
Tien bijeenkomsten van Platform IZO met zestien presentaties
-
Een video over de waarde van het netwerkperspectief in de praktijk
-
Een inspirerende IZO KennisJam met het thema ‘Netwerkperspectief; hoe dan?’
-
Visualisatie van informatiestromen van en naar aanbieders in de langdurige zorg
-
Analyse van samenhang tussen Actieprogramma iWlz, eOverdracht, KIK-V, ViSD
Over Platform IZO
Om de samenhang in de informatievoorziening in de langdurige zorg en ondersteuning te bevorderen, werken achttien organisaties samen in Informatievoorziening Zorg en Ondersteuning (IZO). Platform IZO vindt maandelijks plaats en richt zich voornamelijk op programmalijnen die werken richting het netwerkperspectief.