IZO

Proof of Concept Indicatieregister Wlz

Dit is een gearchiveerd nieuwsbericht

Let op! Dit nieuwsbericht is ouder dan zes maanden en bevindt zich daarom in het archief van nieuwsberichten op istandaarden.nl.

De inhoud kan minder actueel en relevant zijn, verwijzingen kunnen doodlopen en documentatie bij het bericht kan verwijderd zijn.

> Naar het actuele nieuwsoverzicht

Het Actieprogramma iWlz werkt aan de implementatie van het netwerkmodel voor de gegevensuitwisseling in de langdurige zorg. Afgelopen jaar is er veel tijd besteed aan de Proof of Concept (PoC) rondom het Indicatieregister. Platform IZO was benieuwd naar de vorderingen en vroeg programmamanager Eduard Renger om hen bij te praten.

Het Indicatieregister is de eerste stap in de realisatie van een nieuw ontwerp voor de gegevensuitwisseling volgens het netwerkmodel. Het netwerkmodel gaat uit van gegevensuitwisseling in een netwerk met gebruik van bronregisters. Dit betekent dat iedere partij een directe link heeft met alle andere partijen en hun bronregisters. Gegevens worden in deze situatie niet meer gekopieerd en doorgestuurd (estafettemodel), zoals nu nog gebeurt.

Schaduwdraaien

Indicatiebesluiten van het CIZ worden nu nog doorgestuurd met berichten. In het indicatieregister kunnen partijen de gegevens direct online opvragen. Het Indicatieregister is inmiddels gebouwd. ‘Zorgkantoor Menzis is hierop aangesloten om proef te draaien met de nieuwe werkwijze’, vertelt Eduard. ‘Dit proefdraaien noemen we “schaduwdraaien”. Menzis werkt namelijk met het nieuwe register én met het oude berichtenverkeer. De uitkomsten van beide werkwijzen vergelijken we met elkaar. Zo kunnen we vaststellen of het Indicatieregister goed werkt.’

Go/no-go-moment

Hoe ziet het vervolg eruit? Eduard vertelt dat er in januari 2022 een go/no-go-moment zal zijn. ‘Als we een bestuurlijk akkoord krijgen, kunnen we de volgende stappen zetten.’ Dan wordt ook gestart met het schaduwdraaien. VECOZO, landelijke knooppunt voor veilige digitale communicatie in de zorg, gaat de migratievoorziening “Silvester” bouwen. Deze voorziening moet ervoor zorgen dat partijen op een voor hen geschikt moment kunnen aansluiten op het Indicatieregister en de registers die nog komen. Als bijvoorbeeld een zorgkantoor al met een register werkt, maar de betreffende zorgaanbieders nog niet zijn aangesloten op het register, dan converteert Silvester de gegevens uit het register naar berichten en vice versa.  

Overgang naar Indicatieregister

In 2022 is ook de overgang naar daadwerkelijk werken met het Indicatieregister. Vanaf eind 2022 sluiten de andere zorgkantoren erop aan; eind 2023 moet de migratie voor zorgkantoren zijn afgerond. Daarna worden ook de zorgaanbieders aangesloten op het register. Wanneer alle zorgkantoren zijn aangesloten op het Indicatieregister, kan Silvester voor het indicatieregister worden uitgeschakeld. Voor de implementatie van de overige registers rekent het Actieprogramma iWlz op ongeveer vijf jaar. In 2026 zijn alle netwerkpartijen dan volledig over naar het werken met registers en kan de gegevensuitwisseling via berichten stoppen.

Nieuwe werkwijze beproeven

‘Wat toont de PoC nu precies aan?’, vraagt een platformlid. ‘In eerste instantie is natuurlijk het indicatieregister zelf ontwikkeld en gebouwd, en met de aansluiting van CIZ en zorgkantoor Menzis op het Indicatieregister kan de nieuwe werkwijze worden beproefd’, legt Eduard uit. ‘Daarmee ontstaat een goede basis voor de ontwikkeling en realisatie van de andere registers in de Wlz en de aansluiting van de betrokken partijen op de registers.’ In 2022 wordt ook gestart met de aansluiting van MedMij op het Indicatieregister. Hiervoor zijn alle specificaties al opgeleverd. Op termijn is het de bedoeling dat MedMij ook een rol gaat spelen in de opzet van het cliëntregister in de Wlz.

Wanneer is de PoC geslaagd?

Een van de platformleden vraagt Eduard hoe het Actieprogramma iWlz vaststelt of de PoC kan worden afgerond en het Indicatieregister “in productie” kan worden genomen. ‘In eerste instantie kijken we naar de technische werking, maar we kijken ook naar de kosten. Er is vooraf een inschatting gemaakt van de kosten en we willen daar natuurlijk niet te ver van afwijken.’ Verder wordt bekeken of de beveiliging op orde is en of de privacy goed geregeld en gewaarborgd is. Ook de beoogde tijdswinst telt mee. In het nieuwe model voor gegevensuitwisseling is bijvoorbeeld met fictieve wijzigingen in de gegevensset getest hoe snel deze kunnen worden doorgevoerd. Dit lijkt aanzienlijk sneller te kunnen dan in het huidige estafettemodel.

Ook de investering voor de bouw zelf wordt meegewogen, aldus Eduard. ‘Menzis heeft 6 weken nodig gehad om de aansluiting te realiseren. Dat is veel sneller dan dat ze normaal met een release bezig zijn. Het maken van deze software is dus minder arbeidsintensief dan het huidige gegevensberichtenverkeer.’

Bestuurlijk akkoord

Is het wel een Proof of Concept, aangezien er met echte data wordt gedraaid, vraagt een van de platformleden. Eduard antwoordt dat het begrip “Proof of Concept” inderdaad de lading niet helemaal dekt. ‘Het is een product waarmee we echt naar productie kunnen, het schaduwdraaien doen we al met productiedata. We hopen natuurlijk dat we straks echt de overstap kunnen maken naar deze nieuwe manier van werken, maar daarvoor hebben we wel een bestuurlijk akkoord nodig. En voor dat bestuurlijk akkoord zijn de ervaringen uit de PoC erg belangrijk.’

Uitdaging voor beheer

Voor het beheer ligt er een uitdaging, omdat er tijdelijk twee oplossingen in de lucht worden gehouden: het berichtenverkeer en het Indicatieregister. Dat kost extra tijd en capaciteit. Maar volgens de platformleden is dit het waard. ‘Het huidige estafettemodel houdt ons echt tegen in de verdere ontwikkeling’, vertelt een platformlid. ‘Mensen vragen vaak waarom het allemaal anders moet. Het gaat nu nog goed, maar er liggen veel wensen voor verbetering die in de huidige werkwijze niet mogelijk zijn. Het werken met registers en het Netwerkmodel maakt dit wél mogelijk.’