IZO

IZO KennisJam 2024: Netwerkperspectief; hoe dan?

“Stap over de streep!” roept dagvoorzitter Tom Vaessen verschillende keren tijdens de opening van de IZO KennisJam 2024 op 11 oktober. Met een knipoog naar het bekende tv-programma vraagt hij de aanwezigen om als reactie op zijn prikkelende stellingen naar de 'ja'- of 'nee'-kant van de zaal te lopen. Deze dynamische start zet direct de toon voor een middag vol inspiratie, kennisuitwisseling en interactie rondom de praktische kant van het netwerkperspectief in de langdurige zorg en ondersteuning.

KennisJam1.jpg

Op de KennisJam komen informatiemanagers, beleidsmedewerkers, CNIO’s, adviseurs en projectleiders uit de zorgsector samen om ervaringen en inzichten te delen over het netwerkperspectief. Dit jaar ligt de focus op praktijkvoorbeelden en anekdotes die de theorie tot leven brengen. De veelheid aan verhalen en ervaringen toont de groeiende urgentie en impact van een netwerkgerichte aanpak in de zorg. Dit wordt duidelijk geïllustreerd door een chronologisch overzicht van belangrijke ontwikkelingen in de gegevensuitwisseling, die de basis vormen voor het netwerkperspectief. De tijdlijn start in het jaar 2000, toen landelijke wachtlijsten voor het eerst in kaart werden gebracht, en loopt door tot een toekomstvisie waarin interoperabiliteit en samenwerking sleutelrollen spelen, zoals ook beschreven in de Nationale visie en strategie op het gezondheidsinformatiestelsel.

Jamsessies: praktijkvoorbeelden en innovatie

Zoals gebruikelijk staan de jamsessies centraal tijdens de middag. In negen themasessies worden praktijkvoorbeelden en innovaties rondom het netwerkperspectief op een interactieve wijze met de deelnemers gedeeld. Zo wordt er onder anderen een roadmap gemaakt, met blokken gebouwd en met breinaalden de rode draad van het netwerkperspectief geïllustreerd. Ook wordt er een heuse ‘serious game’ gespeeld, en zijn er tientallen ideeën met elkaar gedeeld op posters en post-its. Kortom, een middag vol creativiteit en beweging!

Muzikale afsluiting en inspirerende reflecties

De middag wordt muzikaal afgesloten door zangeres Elke Janssen. Ze bespeelt de zaal en begeleid door een stevige beat zingen de aanwezigen: “Met IZO samen vooruit. Inspiratie bij de KennisJam, make my day. Met IZO wijzer op weg. Samen delen bij de KennisJam, maak het mee.”

Lourien Meulenbeld, kwartiermaker bij Icare Gewoon Thuis en zelf CNIO, spreekt na afloop haar enthousiasme uit over de bijeenkomst: “Het is ontzettend motiverend om te horen hoeveel er al gebeurt binnen het Netwerkperspectief. Zo bracht de sessie van KIK-V over de toepassing van het netwerkperspectief in de regio de theorie echt tot leven.”