Iedereen wil dat zorg en ondersteuning toegankelijk en van goede kwaliteit is. Om dit te kunnen behouden in tijden van krapte, is het nodig dat zowel cliënten als (zorg)professionals beschikken over de juiste informatie. Databeschikbaarheid vraagt om een informatiekundige visie op gegevens: het netwerkperspectief, waarin gegevens eenmalig worden geregistreerd voor meervoudig gebruik. De diverse partijen in de langdurige zorg en ondersteuning hebben het netwerkperspectief als visie omarmd. Op de IZO KennisJam 11 oktober 2024 komen professionals bij elkaar om een volgende stap te zetten richting de uitrol in de praktijk. Kom jij ook?
We kennen allemaal de voorbeelden waaruit blijkt dat verbetering in de informatievoorziening in de zorg noodzakelijk is. Een cliënt die wisselt van zorgaanbieder, moet meerdere keren zijn of haar verhaal vertellen omdat zorgorganisaties in hun zorgnetwerk nog niet optimaal met elkaar samen (kunnen) werken. Zorgprofessionals moeten informatie overtypen van een PDF in een cliëntdossier. Zorgaanbieders moeten kwaliteitsinformatie aanleveren op veel verschillende manieren, terwijl steeds dezelfde brongegevens gebruikt worden.
Databeschikbaarheid
Als data beschikbaar zijn, krijgen cliënten meer overzicht en inzicht in hun eigen gezondheids- en zorggegevens en kunnen zij betere keuzes maken. Professionals krijgen tijdige, volledige en betrouwbare informatie om hun werk goed te kunnen doen en houden meer tijd over voor cliënten. Bovendien kunnen organisaties gegevens gebruiken om te leren en te verbeteren.
Databeschikbaarheid vraagt om een visie, samenwerking en afspraken binnen en tussen organisaties. Het ministerie van VWS heeft vorig jaar de Nationale visie en strategie op het gezondheidsinformatiestelsel uitgebracht. Dit is een uitwerking van het toekomstbeeld voor het gezondheidsinformatiestelsel in Nederland dat reikt tot 2035. Het richt zich op het beschikbaar stellen van gezondheidsgegevens en digitale diensten om passende zorg te kunnen bieden. De visie volgt drie pijlers: databeschikbaarheid, vertrouwen en regie.
Netwerkperspectief
Om data voor gezondheid beschikbaar te krijgen, zijn afspraken nodig over welke gegevens we op welke manier vastleggen en uitwisselen. Zorg wordt steeds vaker vanuit een of meer netwerken geleverd. Met de verschuiving van focus op zorg naar focus op gezondheid komen er nieuwe netwerken en domeinen bij. Dit vraagt om een informatiekundige visie op hoe gegevens worden vastgelegd en informatie beschikbaar wordt gesteld. Binnen de langdurige zorg en ondersteuning noemen we dit het netwerkperspectief.
Uitgangspunt bij het netwerkperspectief is het eenmalig registreren en meervoudig gebruiken van gestructureerde data volgens een bepaalde standaard. Deze beweging is ook terug te zien in het Integraal Zorgakkoord ‘Samen werken aan gezonde zorg’ en in de Nationale visie en strategie. Het belang van elektronische gegevensuitwisseling voor passende langdurige zorg blijkt ook uit de nieuwe wet Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg.
In het netwerkperspectief kunnen brongegevens voor meerdere doeleinden gebruikt worden door diverse partijen, professionals, cliënten en hun naasten.
IZO KennisJam: Netwerkperspectief; hoe dan?
Het realiseren van het netwerkperspectief vraagt dus om verbinding tussen de vele invalshoeken binnen de langdurige zorg en ondersteuning. Bij de IZO KennisJam komen de diverse disciplines bij elkaar. Ongeveer 150 professionals van zorgorganisaties, branche- en koepelorganisaties, zorgkantoren, gemeenten, overheidsorganisaties, uitvoeringsorganisaties en kennisorganisaties jammen geen muziek, maar kennis over het netwerkperspectief.
De middag start met een lunch en eindigt met een borrel. In verschillende korte interactieve ‘jamsessies’ wordt het thema Netwerkperspectief; hoe dan? verder uitgediept. De middag staat in het teken van ontmoeten, kennis en inspiratie delen én plezier maken. Zo werken we met elkaar aan goede data voor gezondheid.
De IZO KennisJam is op vrijdagmiddag 11 oktober 2024. Ga naar de evenementwebsite voor het programma en aanmelden.